perjantai 1. marraskuuta 2013

Nuorille tukea – ihan oikeasti

Tampereen yliopiston OmaVerkko-hanke tukee omalla tutkimuksellaan ja toiminnallaan Tampereen kaupungin kehittämishanketta Oma Tesomaa. Hanke pyrkii edistämään tesomalaisten nuorten osallisuutta ja mahdollisuutta hakeutua palvelujen piiriin. Vaarana on, että työttömät nuoret jumiutuvat Tesomalle, jäävät vaille koulutusta ja työpaikkaa

OmaVerkko-hanke on käynnistynyt ripeästi, kun suunnitelman ensimmäinen vaihe eli nuorten näkökulman kartoittaminen ja analysointi on käynnistynyt useina lumipalloryhminä. Heti ensi metreiltä hankkeen tekijöille tuli eteen odottamattomia käänteitä; lumipalloryhmissä on syntynyt sekä nuorten poikien että tyttöjen verkostot, jotka ovat innostuneet luomaan uudenlaisia toiminnallisia tapoja koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten osallisuuden edistämiseksi. Tämä on tietenkin innostanut OmaVerkon väkeä miettimään näiden omaehtoisten prosessien tukemista ja hyödyntämistä sekä  yhteistyön lisäämisen mahdollisuuksia esimerkiksi nuorisotakuun suuntaan.

Kun tästä puhuttiin, niin minulle tuli heti mieleen, että OmaVerkko-hankkeella on nyt käsillä sellainen harvinaislaatuinen mahdollisuus, jota pitää ehdottomasti kehittää eteenpäin ja tietoa siitä pitää jakaa myös muille Asuinalueiden kehittämisohjelmassa mukana oleville hankekaupungeille.

Nuorten luottamuksen saavuttaminen on haasteellista. Nuorten kanssa toimiminen edellyttää erilaista lähestymistapaa, ymmärrystä sekä avoimuutta. OmaVerkko on ihan selvästi tässä asiassa onnistunut yli odotusten. Varmasti myöskin se seikka, että hankkeessa työskentelee etsivän nuorisotyön ammattilainen, edesauttaa hankkeen ja nuorten keskinäisen luottamuksen rakentumista. Tosi hieno juttu!

Parin tunnin tapaamisesta minulle jäi sellainen tunne, että Tampereen yliopiston Linnatalossa sinkoilee erinomaisia asuinalueiden kehittämisideoita. Toki vaatii sinnikkyyttä löytää mukaan yhtä innokkaita yhteistyökumppaneita. Mutta eikös Tampereen kaupunki ole aina halunnut olla niiden ensimmäisten joukossa? Nyt siihen on taas avautunut erinomainen tilaisuus!

Pendolinon pehmeä keinunta, ikkunasta avautuvat aurinkoiset ja mielettömän kauniit järvi- ja peltomaisemat saivat minut unelmoimaan ja uskomaan yhteistyön voimaan.

Terveisiä Liisalle ja Karitalle : )

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti