maanantai 21. lokakuuta 2013

Helsinki piirtää suurella siveltimellä


Helsinki valitsi Asuinalueiden kehittämisohjelmaan 2013–2015 kolme teemaa, jotka on ryhmitelty ”Kaupunginosien Helsinki” -hankkeen alle. Kehittämisteemat liittyvät täydennysrakentamiseen, demokratiatilojen kehittämiseen sekä asuinympäristön laatuun.

Vaikka kehittämishankkeissa mukana ovat kaikki Helsingin esikaupunkialueet, niin nimeltä suunnitelmissa on mainittu Malminkartano, Vuosaari, Tapaninvainio, Maunula, Mellunkylä, Itä-Pasila, Kannelmäki, Pohjois-Haaga, Malmi, Siltamäki, Myllypuro, Vuosaari ja Jakomäki.  Lisääkin alueita voi tulla hankkeiden edetessä.

Mihin kehittämishankkeilla pyritään? Esikaupunkien asema- ja ostarialueilla kehitetään uudenlaista pysäköintiä, parempia palveluja sekä asuintaloihin lisäkerroksia. Esikaupunkien asukastiloja monipuolistetaan ja asukastoimintaa elvytetään siirtämällä painopistettä aktiivisten asukkaiden suuntaan. Puistoja, katuja, jalankulkuraitteja ja alikulkuja suunnitellaan turvallisiksi, viihtyisiksi ja esteettömiksi. Helsingin yliopisto sekä Kuluttajatutkimuskeskus tekevät tutkimusta ja kyselevät asukkaiden mielipiteitä ja ideoita. Tekemistä on siis varsin paljon ja laajalla alueella.

Helsinki poikkeaa kuitenkin muista kehittämisohjelmassa mukana olevista kaupungeista ainakin kahdessa asiassa. Ensinnäkin kehitettäviä asuinalueita on todella runsaasti. Toiseksi Helsingin kaupungin lähiöprojekti on vakituinen osa kaupungin organisaatiota. Se toimii ketterästi suoraan kaupunginhallituksen alaisena. Projektipäällikkö kiteytti lähiöprojektin roolin osuvasti: ”Ollaan mukana kaupungin kaikkien hallintokuntien toiminnassa.”

Näin entisenä hankevetäjänä uskon, että ”vakituinen” projektiorganisaatio onnistuu paremmin madaltamaan hallintokuntien välisiä raja-aitoja sekä kykenee juurruttamaan uudenlaisia toimintamalleja jokapäiväiseen toimintaan. Kehittäminen saa pituutta ja vakautta, mikä taas antaa signaalin kehittämisen arvostuksesta organisaatiossa.

Hyvä Helsinki!

Terveisiä Terolle ja Riikalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti