maanantai 14. lokakuuta 2013

Sähköinen ja energinen Vaasa

Ylistaro, Isokyrö, Tervajoki, Laihia…aamuaurinko kimaltelee puiden lehdillä. Usvaa nousee soilta ja pelloilta; rauhoittavia maisemia näkyy taajamajunan ikkunasta. Kyllä Suomi on kaunis maa!

Vanha Vaasan kaupunki, joka toimi Pohjanmaan hallinnollisena keskuksena 1300-luvulta vuoden 1852 kaupunkipaloon, ottaa vieraan vastaan arvokkaana. Pyhän Marian kirkon rauniot laittavat miettimään, miten siihen aikaan mahdettiinkaan elää ja asua? Oliko ilmassa yhteisöllisyyttä vai merkkejä syrjäytymisestä?

Menneiden muistelut karisevat kuitenkin mielestä, kun vaasalaiset tarmonpesät Annaliisa Koskenmäki Vaasan kaupungilta ja Birgit Mäkinen Kiinteistö Oy Pikipruukista pyörittävät Ristinummella ristiin rastiin. Vauhdilla kiidetään halki perinteikkään asuntomessualueen, ihastellaan kauniiksi korjattuja kerrostaloja ja kaksikerroksista puurakentamista. Välillä pistäydytään kuulostelemassa Setlementtiyhdistyksen Kyläkeskus Kultanummen monipuolista toimintaa, minkä jälkeen suunnataan määrätietoiset askeleet purettavan koulun pihalle, jonka tilalle suunnitellaan senioripalvelukeskusta asuntoineen ja liikuntapuistoineen. Kurkistetaan viihtyisille pihoille ja kurvataan pihakaduille arvokkaan Falanderin talon ohi. Ilmassa on kehittämisen tuntua ja iloa! Ja kaikkialla Ristinummen vanhat vaahterat hehkuvat punaisina ja keltaisina lokakuisen auringon leppeässä lämmössä!

Ristinummen lähiö on pääosin rakennettu 1970-80-luvuilla. Ensi näkemältä ainakin alue vaikuttaa väljältä ja viihtyisältä. Asukkaita on 7 700. Syrjäytymisen riskitekijöitä Ristinummella on enemmän kuin Vaasan muilla alueilla mm. työttömyysaste on 11,8, kun se koko Vaasassa on 7,9.  Ristinummi ei ole pelkästään nukkumalähiö, vaan siellä toimii myös monia yrityksiä ja sitä kautta alueella on myös työpaikkoja. Lisäksi palvelujen kehittämisessä on otettu huomioon kaikenikäiset asukkaat: nuorisollekin on oma nuorisotalo Ristikka. Kohtuuhintaisia ja erikokoisia vuokra-asuntoja on tarjolla Pikipruukin laajasta valikoimasta. Alueella toimii Variskan aluetoimikunta, joka omilla aloitteillaan pyrkii edistämään kehitystä.

Vaasan kaupungin kehittämishankkeella Asuinalueiden kehittämisohjelmassa 2013-2015 tavoitellaan täydennyskaavoituksen ja lisärakentamisen keinoin esteettömyyttä ja pyritään luomaan sellaisia tilaratkaisuja, jotka edistävät alueen väestön vuorovaikutusta, viihtyisyyttä, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Puhutaankin saavutettavuuden tasavertaisuudesta, millä tarkoitetaan esteettömyyttä sekä fyysisissä rakenteissa että sosiaalisissa toiminnoissa. Mukana tässä kehittämistyössä ovat kaupungin hallintokunnat sekä kolmannen sektorin toimijoita. Kaupungin hanketta tuetaan Åbo Akademin MediaCityn tutkimushankkeella, jonka tavoitteena on auttaa senioriväestön sekä maahanmuuttajataustaisten asukkaiden itsenäistä asumista digitaalisilla ratkaisuilla esimerkiksi aktivointi-tv:n avulla.

Mikä sitten mättää? Keskusteluissa nousi esille Ristinummen sitominen napakammin Vaasan keskustaan seitsemän kilometrin välimatkasta huolimatta. Yksi idea on ilmainen joukkoliikenne Ristinummelta esimerkiksi sähköbussin muodossa. Se kuljettaisi alueen nuoria opintoihin sekä harrastuksiin. Lisäksi se voisi tuoda alueelle uusia asukkaita ja palvelujen käyttäjiä sekä työntekijöitä yrityksiin. Ideaa kannattaa ainakin testata! Tuli vielä mieleen; eikös Vaasa ole koko Pohjolan energiakeskus?

Terveisiä Annaliisalle, Birgitille, Juhanille ja Kimmolle :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti