torstai 26. syyskuuta 2013

Syksyn punaiset lehdet


Junan hiljentäessä Espoon keskuksen asemalle eteen avautuu näky meneillään olevasta dynaamisesta muutosprosessista. Siitä todisteina mm. puoliksi puretun kerrostalon pölyisinä törröttävät ”suolet”. Jonkun mielestä purkutalo näyttää ikävältä, mutta minä nautin tilanteesta täysin siemauksin!  Purettava talo kertoo minulle, että kohta rakennetaan uutta! Kun nostokurkia näkyy, ollaan asuinalueen kehittämisessä jo pitkällä.

Espoon aseman molemmin puolin on noussut uusia ja nykyaikaisia kerrostaloja tilavine lasiparvekkeineen ja lisää uusia taloja suunnitellaan aseman yhteyteen. Lisäksi asemalle kaavaillaan uutta matkakeskusta. Lähivuosien suunnitelmissa on myös kahden kauppakeskuksen yhdistäminen palvelujen parantamiseksi.

Espoon kaupungin kehittämishankkeessa ovat mukana Suvela, Kirkkojärvi sekä Espoon keskus. Kiertokävely kohdealueiden halki oli mielenkiintoinen - paitsi seuran niin myös kehittämiskohteiden puolesta. Kolmituntisen retken aikana ehdittiin visioida Suvelaan johtava uusi silta sekä sillalta aukeavat varsin klassiset, korkeat kerrostalot. Suvelan Onni -projektin suunnitelman mukaan osa kerrostaloista puretaan, osa korjataan ja uusia taloja rakennetaan. Lisäksi joihinkin kerrostaloihin suunnitellaan lisäkerroksia. Projekti etenee vauhdilla, koska osa alueen taloista on jo korjattu erittäin kauniiksi. Vuoropuhelu asukkaiden kanssa on vielä edessä ja siinä tarvitaan eri kulttuurien osaajia.

Viileästä säästä pistäydyttiin välillä lämmittelemässä ja tapaamassa Voimanpesä-hankkeen naisia, jotka auttavat ahdinkoon joutuneita perheitä entisen päiväkodin tiloissa. Hanke on saanut aikaan hyviä tuloksia estämällä häätöjä ja löytämällä kestäviä neuvotteluratkaisuja perheiden hätään. Asunnottomillekin on löytynyt hankkeen kautta asuntoja. Voimanpesällä on oma ”harjoitteluasunto”, missä nuoria opetetaan asumaan ja tekemään kodin askareita. On muuten kokeilemisen arvoinen juttu! Voimanpesästä kuullaan lisää Asuinalueiden kehittämisohjelman hanketapaamisessa marraskuussa.

Kiertokävelyn edetessä suunniteltiin Suvelan halki kulkevan raitin siistimistä sekä suurikokoisten vaahteroiden kevyttä harventamista, siitäkin huolimatta, että syksyn punaiset lehdet tuovat mieleeni Nalle Puhin ja Nasun hyppimässä kuohkeissa lehtikasoissa!

Oli yllättävää huomata, että Suvelan alueella maasto on vihreää ja vaihtelevaa. Kirstin koulun läheisyydessä värikäs parkour kutsuu lapsia ja perheitä liikkumaan. Kun laskeudutaan Kirkkojärven alueelle, niin vastassa on vehreä puistoalue, johon suunnitellaan monipuolista perheliikuntatoimintaa. Kirkkojärven kevyen liikenteen väylä ja risteilevä pyöräilytiereitistö kaipaa pientä piristystä ja lisävalaistusta, mutta alueen uusi v. 2010 valmistunut, palkittu koulurakennus on poikkeuksellisen komea seinän kokoisine ikkunoineen.

Kierroksen lopuksi nähtiin vielä Jukeboksi eli Entresse-kirjaston yhteydessä toimiva nuorisotila, jota  ”vuokrataan” ilmaiseksi eri alojen nuorisotoimijoille. Samalla kirjasto opettaa nuoria ”sivistyksen piiriin”.

Espoon kaupungin kehittämishankkeella on kunnianhimoiset tavoitteet ja hanketta tuetaan monipuolisella tutkimuksella. Yksi tärkeä tavoite kehittämishankkeessa on poikkihallinnollinen yhteistyö. Sillekin onnea ja menestystä!

Terveisiä Kaille, Annelle, Mikolle sekä Voimanpesän pirtsakoille naisille :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti