maanantai 16. syyskuuta 2013

Valikoivan muuttoliikkeen vaikutukset alueelliseen eriytymiseen pääkaupunkiseudulla


Suomenlahden laineet liplattivat ja merivesi kimmelsi houkuttelevana, kun hyppäsin ratikasta Sörnäisissä. Tunsin suorastaan tekeväni vääryyttä, kun kiirehdin aurinkoisesta ja helteisestä säästä sisätiloihin. Onneksi kokoushuoneen ikkunasta puhalsi vilvoittava vire ja palaverin erittäin kiinnostava aihe sekä innostava Kuluttajatutkimuskeskuksen porukka veivät vaivattomasti ajatukset työasioihin. 

Asuinalueiden kehittämisohjelmassa mukana olevan tutkimushankkeen tavoitteena on selvittää pääkaupunkiseudun lähtö- ja tulomuuttoa sekä alueen sisäisiä muuttovirtoja. Lisäksi hankkeessa tutkitaan miten valikoivan muuttoliikkeen nettomuutto on vaikuttanut asuinalueiden väestön sosioekonomiseen rakenteeseen pääkaupunkiseudulla. Tutkimushanke pääsee täyteen vauhtiin syksyn aikana. Tuskin maltan odottaa, että kuulen analyysejä asuinalueiden työntö- ja vetovoimatekijöistä, joita selvitellään asukashaastattelujen ja ryhmäkeskustelujen avulla.

Sain samalla kuulla myös kiinnostavia tuloksia Kuluttajatutkimuskeskuksen Alueiden elinkaarikestävyyden indikaattorit -hankkeesta, jota rahoittaa Tekes. Tutkimuksessa tarkastellaan esikaupunkirakentamisen tulevaisuuden haasteita elinkaarikestävyyden näkökulmasta ja kehitetään keinoja lisätä kaupunkiympäristön monikäyttöisyyttä. Tutkimusalueina ovat Kannelmäki ja Oulunkylä Helsingistä, Karakallio ja Matinkylä-Olari Espoosta sekä Kaivoksela ja Mikkola Vantaalta. Pääkomponentteja ovat nopean kasvun alueet, urbaanit alueet, kasvaneen taloudellisen huoltosuhteen alueet, kasvaneen väestöllisen huoltosuhteen alueet sekä väljän asumisen alueet. Tästäkin pukkaa seminaaria syksyllä, joten pidetään silmät ja korvat auki.

Terveisiä Hannulle, Helenalle ja Monikalle :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti