maanantai 9. syyskuuta 2013

Rotuaarilla rinta rottingilla



Pendolinon porhaltaessa kahtasataa halki Suomen, kiireisellä oli kerrankin hetki aikaa suunnitella tulevaa ja kuunnella myös omia ajatuksiaan. Auringossa kylpevä Oulu sekä hymyilevät oululaiset kollegat ottivat satunnaisen matkailijan vastaan lämpimästi.

Tutustumiskäynti kohdelähiössä Kaukovainiolla osoitti, että asuinaluetta on kehitetty paljon ja alueen sijainti on erinomainen parin kolmen kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Alue on vihreää, vehreää sekä väljästi rakennettua ja tuntui jotenkin  tutulta; lieneekö osasyynä lapsuuden kotikylän lupsakka Kauko Vainio -niminen naapuri. J

Selvät suunnitelmat, moniammatillinen kehittäjätiimi sekä nostokurjet Kaukovainion rakennustyömailla puhuvat puolestaan. Keskellä lähiötä uljaimpana kohoaa uusi Hiirihaukkatalo, missä toimii alakoulu, lasten iltapäiväkerhot sekä kirjasto. Taloon suunnitellaan myös nuorisotiloja.

Siinä aluetta ihmetellessä kävi ilmi, että Kaukovainion ostaria ollaan lähiaikoina uudistamassa. Valittu ajankohta onkin erinomainen, kun palvelut ovat vielä monipuolisia; ostarilta löytyy ainakin kaksi päivittäistavarakauppaa, kukkakauppa, kioski, apteekki, pankkiautomaatti, lankakauppa, fysioterapiaa, asukastilat ja pubi.

Lapsiperheiden määrä on Kaukovainiollakin viime vuosina vähentynyt ja samaan tahtiin sinkkutalouksien määrä on alueella kasvanut. Tämä aiheuttaa asuntotarjonnan kohtaanto-ongelmaa; isoja asuntoja on liikaa ja pieniä taas liian vähän. Saman ilmiön kanssa painitaan monissa muissakin lähiöissä. Kaukovainion kehittämisstrategiaa tarkennetaan ja Oulun kaupungin kehittämishankkeessa luodaan pohjaa vetovoimaiselle täydennysrakentamiselle. Lisäksi suunnitellaan esteetöntä, moni-ilmeistä ja käyttäjälähtöistä ympäristöä, missä kaikenikäiset asukkaat viihtyvät ja tuntevat olonsa turvallisiksi.

Kun tiistaiaamuna tepastelin auringossa kylpevällä Rotuaarilla kohti hulppeaa, ruosteen väristä Ympäristötaloa, ajattelin, että kyllä täällä keski-Suomessa kelpaa. Matkalla kuvasin ihania kukkaistutuksia ja suihkulähteitä. Yhteisen pöydän ääressä kaupungin hanketoimijat sekä Oulun yliopiston ja ammattikorkeakoulun tutkijat esittelivät omia ideoitaan, joiden yhteinen tavoite on kaukovainiolaisten kanssa yhteistyössä parantaa lähiön vetovoimaa sekä vähentää alueen syrjäytymiskehitystä. Siinä samalla syntyy muillekin esiteltäviä malleja mm. täydennysrakentamisen taloudellisista edellytyksistä, hallintokuntarajoja ylittävästä, moniammatillisesta yhteistyöstä sekä metsälähiön tulevaisuuden turvaamisesta.

Terveisiä Antille, Merville, Leenalle, Helka-Liisalle, Sarille ja pikku-Ellelle, Karrille, Pirjolle ja Hennalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti