torstai 20. kesäkuuta 2013

Suomen Turku on suuri ja laaja


Sen sain tuta 18.6., kun Turun kaupungin kehittämishankkeesta vastaavan Katariina Hilken kanssa kiersimme Asuinalueiden kehittämisohjelmaan valittuja asuinalueita; Varissuolla, Halisissa sekä Pansio-Pernon perukoilla.

Aurinko ja lämpö helli matkalaista, niin että suorastaan hätkähdin, kun peltojen, metsälöiden ja pientalojen keskeltä kohosi 8000 asukkaan Varissuon korkeat tornitalot. Varissuon kohdalla voidaan puhua lähiöstä isolla ällällä! Matka Turun keskustasta taittuu bussilla vartissa.

Vaikka Varissuolla kehittämishaasteita riittää, niin työ on hyvässä vauhdissa mm. omakotialuetta vastapäätä on tyylikkäästi peruskorjattuja vuokrataloja viihtyisine pihoineen ja tyytyväisine asukkaineen. Tämä käy malliksi monelle asuinalueelle. Varissuon erikoisuuksia ovat myös kansainvälinen lukio, johon oppilaat kerääntyvät koko Turusta sekä suosittu maan alle rakennettu jäähalli. Varissuolle suunnitellaan myös raitiovaunuyhteyttä kaupungin keskustasta J.

Halisissa ensimmäisenä on vastassa ihana koski, mylly sekä kymmenet mato-onkijat kosken ja joen partaalla. Asuinalue avautuu valoisana ja väljästi rakennettuna, vihreänä ja viihtyisänä. Kun ajellaan Halisissa ristiin rastiin, Katariina kertoo, että alueella on turvallista asua ja parhaillaan kehitetään erilaisia kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluja alueen asukkaille. Laajahkoa aluetta sidotaan myös liikenteellisesi tiiviimmin yhteen.

Nopsan Aurajoen rannalla nautitun lounaan jälkeen suuntasimme kohti Pansio-Pernon aluetta. Tie seurailee merenrantaa ja meri pilkistelee teollisuus- ja satamarakennusten välistä. Meri jää kuitenkin ulottumattomiin. Samalla tavalla asukkaat Pansio-Pernon alueella kokevat meren saavuttamattomana. Vapaa yhteys merelle olisi alueelle ehdottoman tärkeä piristysruiske. Onneksi Turun kaupunki jatkaa sinnikkäitä ponnisteluja sen eteen, että pansio-pernolaiset jonakin kauniina kesäpäivänä vielä pääsevät vilvoittelemaan varpaitaan rantavedessä.

Kiitos ja terveisiä Katariinalle!

1 kommentti:

  1. Nyt kommentoin, kun on aikaa. Hyvin kirjoitettuja juttuja. Olisipa tämä pieni Riihimäkikin mukana tuossa hankkeessa. Ehkäpä taas seuraavan hallituksen aikana... Lukekaapa kaikki Irenen Kymppimalli syrjäytymisen ehkäisyyn. Se on Peltosaarikäsikirjan (ARA 4/2013) antia parhaasta päästä.

    VastaaPoista